Tampereen Insinöörit ry otti Pirkanmaan Keittiömestareihin yhteyttä ja tiedusteli, voisimmeko järjestää heille kokkausworkshopin. Kyllä onnistuu! Keskusteluiden myötä teemaksi valikoitui liha. Tämän vuoksi tuntui luontevalta pyytää vetäjäksi lihan tuntija, keittiömestari Mika Roito. Osallistujia yhdistyksemme ensimmäisessä workshopissamme oli 20, ja se järjestettiin Pirkanmaan Osuuskaupan Makupajassa, joka on Koivistonkylän Prismassa. Mika oli suunnitellut menun: Tartar, goudaa ja Worchestershire-majoneesia * * * Kevyesti grillattua hevosen ulkofileetä ja chimichurria * * * Naudan entrecotea ja sisäfileetä, paahdettua porkkanaa, kukkakaalia ja bearsaise-kastiketta Salaattia ja jogurttivinaigrette sekä pitaleipää ja ruskistettua voita * * * Suklaabrownie, ranskankermaa ja savustettua naudanrasvakinuskia Mika kertoi insinööreille, ettei hän itse tarjoaisi ravintolassaan näin raskasta, lihaisaa menukokonaisuutta, mutta koska workshopin tavoitteena oli lihan käsittelemiseen tutustuminen, runsas lihapitoisuus oli perusteltua. (Toki pääruoalla oli mukana myös kasvislisuke ja salaattia...) Insinöörit oli kutsuttu Makupajalle iltapäivällä ja aluksi Mika kävi läpi menun ja esitteli, mitä lihoja tullaan tekemään illan aikana, sekä antoi esimerkkejä ja vinkkejä niiden valmistamisesta. Insinöörit olivat innoissaan ja he esittivät paljon hyviä kysymyksiä, joihin Mika vastaili rautaisella osaamisella ja ammattitaidolla. Heitä kiinnosti muun muassa Mikan näkemys siitä, kannattaako liha maustaa ennen vai jälkeen paistamisen (hän suosii maustamista ennen paistamista suolan ja pippurin mukavan paahtumisen vuoksi ja koska mausteet antavat lihan pintaan rapeutta ja paremman paistopinnan) sekä mitä Mika ajattelee sous vide- eli matalalämpökypsennyksestä (nykyään hän mieluummin ottaa pannulla pinnat kiinni ja sitten kypsentää lihan uunissa; näin lihan ominainen rakenne säilyy paremmin). Reseptiikan läpikäynnin jälkeen insinöörit siirtyivät työskentelemään keittiöön neljään tiimiin, joista kunkin vastuulla oli yksi ruokalaji. Mikan lisäksi keittiössä apuna olivat keittiömestarit Arja Luiro ja Jaakko Antila. Työskentely sujui hienosti - insinöörit olivat ahkeria ja tarkkoja ruoanlaittajia Ruokaan liittyviä kysymyksiä tuli myös kokkailun lomassa mestareille, esimerkiksi minkä lihan kanssa voisi aloittaa savustusharrastuksen. Hyviä vaihtoehtoja ovat porsaan niska ja kylki, koska ne ovat hinnaltaan edullisia ja ruhon rasvaisempia osia. Tärkeää on muistaa, että savustusprosessi on hidas mutta palkitseva ja että lihoja on hyvä valella esim. oluella, siiderillä, omenamehulla tms. savustamisen aikana mehukkuuden varmistamiseksi. Keittiössä vallitsi innostunut hulina ja puheensorina - esimerkiksi tartarin kanssa tarjottavan majoneesin maustamisen onnistuessa nähtiin selkeä iloinen ahaa-elämys Arjan avustuksella. Naudanrasvakinuski herätti myös ihmetystä - että kinuskia voi tehdä tälläkin tavalla. Ruoat saatiin hyvin valmistettua, ja insinöörit pääsivät pöytään maistelemaan niitä. Ruoka miellytti, sitä santsattiin ja keskustelu jatkui vilkkaana pöydässäkin. Mika muun muassa kertoi Ravinteli Haarlan avaamisesta ja kuinka he saivat 300 työhakemusta. Insinöörit olivat myös kiinnostuneita siitä, minkälaisella miehityksellä ravintolakeittiötä pyöritetään; ehkäpä joillain tuli alanvaihto mieleen! Insinöörit poistuivat iloisina ja ravittuina, ja he olivat todella tyytyväisiä, kun workshopin vetivät rautaiset ammattilaiset, jotka halusivat avata ammattinsa saloja selkeällä tavalla. Nousipa keskusteluun jo toinenkin kokkausworkshop, jossa teemana voisi olla broileri. Myös mestarit olivat oikein tyytyväisiä tapahtumaan ja ilta sujui loistavasti; oli todella hienoa toteuttaa workshop ihmisille, jotka olivat aidosti kiinnostuneita ruoasta ja sen tekemisestä. Kiitos Mikalle, Arjalle, Jaakolle sekä Tampereen Insinöörit ry:lle ja jokaiselle osallistuneelle! Aarne varapuheenjohtaja kuvat: Aarne Heräsikö kiinnostus kokkausworkshopiin omalle porukalle? Oletko aina halunnut oppia uutta ruoanlaitosta tai jostain raaka-aineesta? Ota meihin yhteyttä, niin räätälöidään sopiva kokonaisuus esim. tyhy-päiväksi! |
Näytä hakemistoValitse aika:
maaliskuu 2025
Valitse aihe:
Kaikki
Yläpuolelta voit mennä kaikkien juttujen hakemistoon tai valita julkaisukuukauden tai aiheen. Siirry eteen tai taakse päin jutun jälkeen olevilla painikkeilla.
|