Tunnustukset
Suomen Keittiömestarit ry:n jäsenet ovat käyttäneet sinistä nauhaa - Cordon Bleu - ammattikunnan tunnuksena vuodesta 1974 alkaen. Cordon bleu yhdistetään yleensä parhaiten vasikanleikkeeseen; käytännössä se on kuitenkin nimitys huippuluokan ruoille ja niiden tekijöille.
Käsitteen lyhyt historia. Markiisitar Françoise d’Aubigné de Maintenon, kuningas Ludvig XIV:n toinen vaimo, perusti 1600-luvun lopulla varattomille aatelistytöille tarkoitetun koulun, joka tuli tunnetuksi keittotaidon opetuksestaan. Sininen nauha oli koulun 17 vuotta täyttäneiden oppilaiden merkki. 1890-luvulla ranskalainen journalisti Marthe Distel perusti ruoanlaittoa käsittelevän La cuisinière Cordon Bleu -aikakauslehden, joka tarjosi lukijoilleen myös käytännön oppitunteja ruoanlaitossa; ensimmäinen pidettiin Pariisissa kuninkaallisen Palais Royalin keittiöissä tammikuussa 1895. Oppitunnit kehittyivät lopulta nykyäänkin toimivaksi maailmanlaajuiseksi verkostoksi Le Cordon Bleu -kouluja, joiden tunnus on sininen nauha.
Cordon Rouge on korkein ammattikuntatunnustus eli käädyt ansiokkaalle jäsenelle, joka on tehnyt arvokasta työtä oman maansa yhdistyksen hyväksi. Suomalaiselle keittiömestarille sen myöntää Pohjoismainen keittiömestarien yhdistys Suomen Keittiömestarit ry:n ehdotuksesta. Cordon Bleu -käädyt myöntää Suomen Keittiömestarit ry alueyhdistyksen hakemuksesta.
> Lue lisää ammattikuntatunnustusten säännöistä, käytöstä ja myönnetyistä tunnustuksista: https://chefs.fi/ammattikuntatunnukset
Käsitteen lyhyt historia. Markiisitar Françoise d’Aubigné de Maintenon, kuningas Ludvig XIV:n toinen vaimo, perusti 1600-luvun lopulla varattomille aatelistytöille tarkoitetun koulun, joka tuli tunnetuksi keittotaidon opetuksestaan. Sininen nauha oli koulun 17 vuotta täyttäneiden oppilaiden merkki. 1890-luvulla ranskalainen journalisti Marthe Distel perusti ruoanlaittoa käsittelevän La cuisinière Cordon Bleu -aikakauslehden, joka tarjosi lukijoilleen myös käytännön oppitunteja ruoanlaitossa; ensimmäinen pidettiin Pariisissa kuninkaallisen Palais Royalin keittiöissä tammikuussa 1895. Oppitunnit kehittyivät lopulta nykyäänkin toimivaksi maailmanlaajuiseksi verkostoksi Le Cordon Bleu -kouluja, joiden tunnus on sininen nauha.
Cordon Rouge on korkein ammattikuntatunnustus eli käädyt ansiokkaalle jäsenelle, joka on tehnyt arvokasta työtä oman maansa yhdistyksen hyväksi. Suomalaiselle keittiömestarille sen myöntää Pohjoismainen keittiömestarien yhdistys Suomen Keittiömestarit ry:n ehdotuksesta. Cordon Bleu -käädyt myöntää Suomen Keittiömestarit ry alueyhdistyksen hakemuksesta.
> Lue lisää ammattikuntatunnustusten säännöistä, käytöstä ja myönnetyistä tunnustuksista: https://chefs.fi/ammattikuntatunnukset