Mestarit Pajulahessa 8.-10.3.2024 - SKM:n liittopäivillä glamouria, tiukkoja trikoita ja kultahuumaa14/3/2024
Kattojärjestömme Suomen Keittiömestarit ry (SKM) järjestää kahden vuoden välein yhdessä jonkun alueyhdistyksensä kanssa liittopäivät. Tapahtuma kokoaa yhteen Suomen kaikki alueyhdistykset ja sen aikana pidetään myös liittokokous, jossa käydään läpi mm. SKM:n toimintakertomus, tulevan kauden toimintasuunnitelma ja budjetti. Lisäksi liittopäivillä verkostoidutaan eri puolilta Suomea tulevien keittiömestareiden kanssa rennossa ja mukavassa ilmapiirissä. Tapahtumassa on mukana myös paikallisia ja valtakunnallisia yhteistyökumppaneita esittelemässä tuotteitaan ja toimintaansa. Tänä vuonna liittopäivät järjestettiin Lahdessa, Liikuntakeskus Pajulahdessa; vetovastuussa oli Päijät-Hämeen Keittiömestarit ry. Matkamme alkoi perjantaina 8.3. Pirkkalan ABC:ltä, josta Satakunnan keittiömestarit poimivat meidän Pirkanmaan 16-päisen tiimin mukaansa. Kun pääsimme Pajulahteen, osa joukkueesta suuntasi suoraan saunaan ja avantoon. Heti perjantai-iltana järjestettiin puheenjohtajakokous, johon meiltä Pirkanmaan yhdistyksestä osallistui puheenjohtaja Ari Myllyniemi ja allekirjoittanut, varapuheenjohtaja Aarne Hietamäki. Kokouksen aiheina oli mm. nykyisen SKM:n hallituksen vastuualueet, kilpailutoiminta tulevaisuudessa, Young Chefs Club ja sen kehittäminen sekä Aromi-lehden Chef-liite, jossa alueyhdistyksetkin julkaisevat omia artikkeleitaan. Perjantai-ilta päättyi Get together & sport partyyn. Illan pukuteema oli tapahtumapaikkaan nähden hyvinkin tyypillinen eli sporttinen; paikalla nähtiin keittiömestareilla mm. todella tiukkoja juoksutrikoita, mäkihyppypuku, painiasu, jääkiekkojoukkueiden pelipaitoja (jopa Ilveksen paita nähtiin paikan päällä...). Paras asu palkittiin, ja yhtenäisyydestä ja harkituista yksityiskohdista erityiskiitoksen saivat palkinnon voittaneet ratsastusjoukkueeksi pukeutuneet Karjalan keittiömestarit. Livemusiikin ja tanssin lomassa keittiömestareiden nälkää ja janoa pidettiin kurissa yhteistyökumppaneiden avulla. Tarjolla oli streetfood-henkistä ruokaa, mm. uusi versio perinteisestä lahtelaisesta lihamukista, hodaria, burgeria ja makeita herkkuja. Lauantaipäivä alkoi joillain osallistujilla rauhallisemmissa merkeissä kuin toisilla, mutta kaikki selviytyvät kyllä kymmeneksi liittokokoukseen. Kokouksen asialista oli totuttuun tapaan hyvin asiapitoinen. Kokouksen avasi Pasi Nurminen Lahden Pelicansista. Hienointa oli, kun kokousväelle esiteltiin IKA Culinary Olympics -kilpailussa kultaa voittaneen Suomen kokkimaajoukkueen toiminnanjohtaja Jenni Bergström, sekä Community Catering -sarjassa kultaa voitannut Compass Group -joukkue, joka oli kokonaisuudessaan paikalla. He kertoivat tunnelmia kilpailusta ja näyttivät videolta voittofiiliksiä. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen kokkimaajoukkue vei koko shown - onnea! Kokouksen jälkeen päästiin tutustumaan tapahtuman yhteistyökumppaneiden tarjontaan Pajulahen Ruokatorilla. Muutamia mainitaksemme Kespro jakoi oransseja pipoja (jotka osoittautuivat myöhemmin tarpeellisiksi!) esitellessään 0,0 % giniään. Ainoa Winery esitteli ja maistatti omia tuotteitaan; heidän juomistaan koostui iltagaalan juomapaketti, ja gaalan menun juustot tulivat Arlalta, joka oli paikalla. Puheensorina täytti Ruokatorin ja ajatuksia vaihdettiin. Oli hienoa tavata jo ennestään tuttuja yhteistyökumppaneita ja myös tutustua paikallisiin toimijoihin, joista ei ole aiemmin kuullut. Liittopäivien ohjelma vaihtelee vuosittain. Tällä kertaa yhtenä ohjelmanumerona lauantai-iltapäivässä oli Iron Chef -kilpailut. Jokaisesta alueyhdistyksestä oli mukana 3-henkinen joukkue. Tiukan seulan läpikäytyään Pirkanmaan joukkueeseen valikoituivat Mika Hellstén, Aki Koivuniemi ja allekirjoittanut. Kilpailu koostui toiminnallisista rasteista, joissa mitattiin keittiömestareiden tiimihenkeä, yleistiedon tasoa sekä silmää ja taitoa korkeimman lautasannoksen tekemiseen tarkkaan valikoiduista raaka-aineista (raaka peruna, porkkana, tomaatti, omena, hammastikkuja, veitsi ja pussi pähkinöitä). Tuotteet sponsoroi Kespro, joka myös antoi tämän rastin voittaneelle oman palkinnon.
Liittopäivät huipentuvat iltagaalaan, missä myönnetään ansioituneille jäsenille ammattikuntamme tunnustuksia eli käätyjä sekä muistetaan suomalaista ruokakulttuuria edistäviä henkilöitä. Tälläkin kertaa myös pirkanmaalaisille jäsenille myönnettiin Gordon Bleu -käätyjä: Pirjo Aakkula, Mika Hellstén, Juha Kaasalainen, Aki Koivuniemi ja Teija Vainiola; sekä Gordon Bleu d'Or -käätyjä: Jani Forssell, Hannele Mansikkamäki ja Markku Salonen. Koska kysymys on keittiömestareista, ei ole yllätys, että myös ruoka on yksi iltagaalan kohokohta, josta nautimme suuresti.
Jälkiruoka kruunaa aina aterian, ja niin oli tänäänkin: upea jälkiruoka oli Suomen kokkimaajoukkueen käsialaa. Emme ihmettele, että Suomi voitti kultaa. Ilta jatkui Turo's Hevi Geen tahdissa yömyöhään samalla kun mestarit pistivät jalalla koreasti tanssilattialla. Sunnuntaiaamuna eivät kaikki jaksaneet nousta aamupalalle, mutta kotiin toivottavasti kaikki pääsivät turvalllisesti lopulta. Pirkanmaalaiset palasivat yhdessä satakuntalaisten kanssa Tampereelle; kiitoksia Satakunnan Keittiömestarit, että otitte meidät kyytiin mukaan! Kiitoksia myös kaikki muut alueyhdistykset, SKM ja yhteistyökumppanit, jotka osallistuitte liittopäiville! Ja tietenkin kiitos Päijät-Hämeen mestarit hienosti järjestetyistä liittopäivistä! Nähdään viimeistään seuraavilla liittopäivillä kalakukkojen äärellä! Aarne varapuheenjohtaja Kommentit on suljettu.
|
Näytä hakemistoValitse aika:
maaliskuu 2025
Valitse aihe:
Kaikki
Yläpuolelta voit mennä kaikkien juttujen hakemistoon tai valita julkaisukuukauden tai aiheen. Siirry eteen tai taakse päin jutun jälkeen olevilla painikkeilla.
|