Mestarit jalkautuivat innokkaiden opiskelijoiden pariin AhlmanEdussa Chefs Dayn merkeissä 3.10.20249/10/2024
Chefs Dayn tarkoitus on tuoda esille hienoa alaamme ja samalla tehdä hyvää muille. Erityisesti huomiomme on lapsissa ja nuorissa - haluamme näyttää heille millainen ravintola-ala on, tuoda esille mistä ruoka tulee, innostaa laittamaan ruokaa, kertoa mitä on hyvä ja terveellinen ruoka, kestävää kehitystä sekä hyviä ruokatapoja. Pirkanmaan Keittiömestarit ry vietti maailmanlaajuista Chefs Day’tä (20.10.) eli keittiömestareiden päivää järjestämällä koulutustapahtuman AhlmanEdussa Tampereella ravintola-alan opiskelijoille ja yläkoululaisille 3.10.2024 otsikolla Mestarit x Kisällit. Tapahtumassa mestarit yhdessä opiskelijoiden kanssa valmistivat Ravintola Annan keittiössä kolmen ruokalajin illallisen heille ja läheisilleen. Yhdistyksemme mestarit haluavat tukea tulevia alan tekijöitä jakamalla tietojaan ja taitojaan heille. Samalla pääsemme kertomaan alastamme ja tuomaan esille käsityöammattimme hienoutta. Olimme kutsuneet mukaan myös Tampereen peruskouluista ruoanlaitosta kiinnostuneita 8.-9.luokkalaisia, jotka halusivat tutustua ravintola-alaan ja ravintolakeittiössä työskentelyyn. Mestarit suunnittelivat mahdollisimman paljon Ahlmanin oman puutarhan tuotteita hyödyntävän menun, jossa käytetään klassisia valmistusmenetelmiä, jotka ovat peruskulmakiviä ruoanlaitossa. Sesonki oli otettu huomioon menussa, sillä on tärkeää hyödyntää kulloinkin parhaimmillaan olevia raaka-aineita. Päivän menu oli seuraava: Amuse-bouche (suolasientä, yrttikreemiä, puolukkaa. "Keittiön tervehdys", jonka tarkoituksena on herättää ruokailijan ruokahalu ja antaa esimakua siitä, mitä on tulossa.) * * * Lohitartar, pikkelöityä omenaa, raitajuuri-”ravioli” * * * Beef Wellington, sieniliemi, juuresranskalaiset * * * Lanttukakkua, palsternakkajäätelöä, tyrnigeeliä Päivämme alkoi heti aamulla tutustumisella oppilaitoksen kasvimaahan. Olimme sopineet opettajien kanssa, että pyrimme käyttämään menussa Ahlmanin itse kasvattamia tuotteita, joita he myös myyvät suoraan ravintoloille. Ahlman toivoo, että tulevaisuudessa heiltä tilaaminen myös lisääntyisi. Iloksemme kasvimaalta löytyi vielä kirpeiden öiden jälkeen kukkia ja tuoreita yrttejä, joita pystyimme käyttämään keittiössä. Olimme varanneet etukäteen lanttuja ja omenoita puutarhasta. Tämä jos jokin on todella hienoa ja opettaa hyvin nuorille, mistä raaka-aineet keittiöön tulevat. Opiskelijoiden saapuessa annoimme heidän valita omat työryhmänsä mielenkiintonsa mukaan; valittavana oli alkuruoka-, pääruoka- ja jälkiruokatiimit. Päivä lähti liikkeelle vauhdikkaasti. Mestarit ottivat opiskelijat huostaansa, kävivät reseptiikan läpi ja alkoivat yhdessä esivalmistella ruokia. Amuse-bouchesta ja alkuruoasta vastasi keittiömestari Mika Hellstén, pääruoasta Aki Koivuniemi ja Tomi Koskenniska ja jälkiruoasta Aarne Hietamäki. Kokkaamisen lomassa opiskelijoita kiinnosti mestareiden työurat ja mieleenpainuvimmat kokemukset ravintola-alalta. Tarinoita kuultiin jos jonkinlaisia - kaikkea ei ehkä tässä voisi toistaakaan - mutta muisteloitakin vielä enemmän mestareita ilahdutti nähdä keittiössä ahkeria, innostuneita ja ruoanlaitosta ja alasta kiinnostuneita nuoria, joista toivottavasti tulee joku päivä heidän kollegojaan. Myös peruskoululaiset osoittivat samaa intoa, ja nähtiinpä myös, kuinka he opettivat kokkiopiskelijoita keittiössä marengin kanssa: marenkikulhoa ei saa hakata, ettei marenki laske! Kun esivalmistelut oli tehty, oli aika istua pöytään. Opiskelijat olivat itse auttamassa ruokien esillepanossa ja olivatkin hyvin innoissaan, kun päästiin nostamaan iso määrä annoksia esille. Kukin tiimi nosti oman ruokalajinsa vuorollaan ja yhdessä nautittiin työn tuloksista. Salin oli meille kattanut kuntoon ryhmä matkailualan opiskelijoita, jotka myös hoitivat tarjoilun alusta loppuun. Sekä opiskelijat että mestarit olivat tyytyväisiä päivän ruokiin ja söivätkin niitä hyvillä mielin. Myös mukana olleet opiskelijoiden läheiset nauttivat ruoista ja tilaisuudesta. Samalla mestarit kertoivat yhdistyksestämme ja erityisesti Young Chef -toiminnasta, jonka tarkoituksena on auttaa nuoria alalla olevia kokkeja urallaan ja tuoda heitä yhteen kokeneempien mestareiden kanssa. Iloksemme saimmekin päivän päätteeksi uuden Young Chef -jäsenen, mikä on erittäin hienoa! Päivä oli pitkä opiskelijoille, mutta he varmasti saivat siitä paljon irti, kuten myös me mestarit. Erityiskiitos päivästä rohkeille ja innokkaille peruskoululaisille, jotka tulivat mukaan tapahtumaan työskentelemään keittiöön ja tutustumaan alaan. Onkin erittäin tärkeää, että jatkamme tätä työtä nuorten kanssa ja jalkaudumme heidän luokseen. Näin pystymme toteuttamaan yhdistyksemme perustehtävää: auttaa nuoria pääsemään sisään ravintola-alalle, jakaa tietoa ja taitoa eteepäin ja lisätä käsityöammattimme ja ravintola-alan tunnettavuutta. Aarne varapuheenjohtaja kuvat: Aarne, Aki Kommentit on suljettu.
|
Näytä hakemistoValitse aika:
maaliskuu 2025
Valitse aihe:
Kaikki
Yläpuolelta voit mennä kaikkien juttujen hakemistoon tai valita julkaisukuukauden tai aiheen. Siirry eteen tai taakse päin jutun jälkeen olevilla painikkeilla.
|