Palatsin valtausprojekti polkaistiin käyntiin loppuvuodesta 2024. Minut valittiin johtajan rooliin, ja lähdin rekrytoimaan alkuun muita kisällejä ja mentorimestareita mukaan. Kolme kisällijäsentä - Soile, Julius ja Veli-Pekka - kiinnostui projektista ja lähti innostuneesti suunnittelutyöhön mukaan. Mestarit Mellin ja Kuusi vastasivat niin ikään myöntävästi kutsuun lähteä mentoroimaan meitä. Istuimme alas ja aloimme pohtia, miten mahdollistamme kisällien Palatsin valtauksen. Päätimme, että Kisällit X Palatsi –tapahtumassa järjestäisimme kaksipäiväisen pop-up -ravintolan Finlaysonin Palatsilla 3.-4.3., jossa tarjoaisimme lounasta ja illallista. Julius on valmistunut kokiksi ja Soile, Veli-Pekka ja minä olemme alanvaihtajia ja aloittaneet kokkiopinnot viime syksynä AhlmanEdulla. Aikaisempaa kokemusta tällaisen tilaisuuden järjestämisestä ei meiltä löytynyt - sitäkin enemmän kuitenkin halua ja paloa ruokaa ja keittämistä kohtaan. Emme antaneet kokemuksen puutteen hidastaa meitä: aina välillä joku potki vauhtia ja työskentely rullasi eteenpäin. Menu alkoi pikkuhiljaa muotoutua, keräsimme reseptiikkaa, pähkäilimme ja pyörittelimme asioita keskenämme. Pyysimme mestareilta apuja, kun tilanne sitä vaati ja saimmekin rakentavaa ja positiivista palautetta. Tämä lisäsi itsevarmuuttamme ja luottamusta omaa tekemistä kohtaan. Pikkuhiljaa palat alkoivat loksahdella paikoilleen. Helmikuun lopulla aloimme toden teolla miettiä raaka-aineluetteloita, tukkutilausta, millainen arvioitu asiakasmäärä olisi. Uskoimme, että Finlaysonin Palatsin kaunis miljöö, tarkasti valittu menu upeilla raaka-aineilla ja ennen kaikkea tulevien mestareiden työ vetäisivät varmasti asiakkaita puoleensa. Saimme lähes päivittäin tietoa varausten määristä ja hymy alkoi nousta korviin, kun lopulta varausmäärät ylittivät kaikki ennakkoarviomme. Lounaalla tarjoilimme alkuun maa-artisokkakeittoa, pääruuaksi lohta beurre blanc -kastikkeen kera ja jälkiruuaksi lime crème brûléeta. Illalla asiakkaat yllätettiin keittiön tervehdyksellä, joka oli sieniconsommé. Alkuruokamme olivat maa-artisokkakeitto ja blinit kolmella eri täytevaihtoehdolla. Pääruokina tarjosimme ankkaa karpalokastikkeella, täytettyä possunfileetä Penttilän tilan perunagnoccheilla ja sieniraviolit salviavoilla. Jälkiruokalistalla oli trooppinen entremet-leivos ja lounaalta tuttu lime crème brûlée. Tapahtumaa edeltävänä sunnuntaina meillä oli pitkä esivalmistelupäivä Palatsilla. Päivässä oli todellakin jännityksen tuntua: kaikki olivat hyvin keskittyneitä omaan tekemiseensä, kyseltiin, varmisteltiin, maisteltiin, maistatettiin. Eteenpäin mentiin hyvässä hengessä jännityksestä huolimatta tiimityöllä naurun ja ilon saattelemana. Kaikki löysivät oman paikkansa vieraassa keittiössä ja työntekoon päästiin rivakasti. Sunnuntai hujahti kuin huomaamatta. Päivän henksuateriat koostuivat lähinnä misojen maisteluista, suklaahippukekseistä ja donitseista - melko tyypillistä ravintolan arkiruokaa siis. Illalla Palatsin ovia sulkiessa pää oli täynnä jännitystä, intoa, stressiä ja halua onnistua parhaalla mahdollisella tavalla. Jännittävimmät päivät olivat kuitenkin vielä edessä. “Miten tässä edes malttaa nukkua?” Kolmen pitkän työpäivän rutistus oli kaiken vaivan ja valvomisen arvoista: lopputulos ylitti meidän kaikkien odotukset. Maanantain ja tiistain osalta kuvat kertokoon tekemisen meiningistä ja tunnelmista. Isommilta kommervenkeiltä vältyttiin, vaikka jälkipuinnissa ymmärsimmekin, miksi esimerkiksi ensimmäinen leipätaikina ei kohonnut: hiivataikina vaatii hiivaa kohotakseen. Onneksi tämä oli vain pienen pieni osa kokonaisuutta eikä haitannut sen enempää tekemistä. Lisäksi raaka-ainelaskelmat ja tukkutilaus jäivät hieman alakanttisiksi; pistetään se kokemattomuuden piikkiin – eihän kisälli voi kaikkea ymmärtää tai muistaa ottaa huomioon. Onneksi meillä oli hienoja mestareita mentoroimassa ja tukemassa meitä: yksi antoi vinkkejä, toinen varmisti ja kolmas juoksi kaupassa. Lopulta kaikki annokset olivat todella suosittuja ja asiakkailta tuli paljon positiivista palautetta mauista ja esillepanosta. Muutamat kiinnittivät huomiota ruoan lämpötilaan, lohen suolaan ja isoon jälkiruoka-annokseen. Kaiken kaikkiaan palaute oli kuitenkin todella positiivista: menun kokonaisuus ja annosten ulkonäkö miellytti asiakkaita ja makuparit menivät hyvin yhteen. Palautteista otetaan opiksi ja ensi kerralla tehdään paremmin. Olemme pohtineet paljon kisällien kesken, mitä minä itse ja me yhdessä tekisimme jatkossa eri tavalla. Tiimityö toimi meidän kisällien kesken valtavan hyvin ja olen erittäin kiitollinen, että sain tutustua ja työskennellä näin mahtavien tyyppien ja tulevien alan osaajien kanssa! Tapahtuman järjestäminen oli vaativaa ja hektistä, mutta en vaihtaisi päivääkään pois. Olen saanut todella paljon kokemusta ja itsevarmuutta sekä oppinut uutta. Ennen kaikkea minulle on varmistunut se, että olen todellakin löytänyt oikean alan ja aloittanut matkan kohti sellaista keittiömestaria, mikä haluan joskus tulevaisuudessa olla. Some- ja digiajassa mahtavaa on se, että näihin muistoihin voi palata aina uudelleen ja uudelleen: Pirkanmaan Keittiömestarit ry:n Facebookin ja Instagramin päivityksiä on tullut katsottua ja jaettua tutuille hymyssä suin. Tätä työtä tehdään todellakin rakkaudesta ruokaan. Tapahtumasta on tätä kirjoitettaessa kulunut viikon verran ja olo on edelleen uskomaton: pop-up -ravintola oli kaikin puolin suuri menestys, opetti meille jokaiselle paljon ja antoi eväitä jatkaa tätä hienoa matkaa kohti ravintola-alan ammattilaisuutta. Suurimmat kiitokset kuuluvat ehdottomasti kaikille upeille asiakkaillemme! Kiitos, että kävitte nauttimassa meidän kisällien tekemästä ruoasta ja annoitte positiivista ja rakentavaa palautetta. Suuret kiitokset myös mentoreillemme Matti Kuusi, Pasi Lassila ja Anette Mellin ja taustalla vaikuttaneille mestareille Pirjo Aakkula, Aarne Hietamäki, Aki Koivuniemi, Mikko Mäkipää sekä Palatsin valtauksen mahdollistaneelle ravintoloitsija Mika Hellsténille. On ilo olla osa tätä hienoa yhdistystä. Henkilökohtaisesti haluan vielä antaa erityiskiitoksen tuleville kollegoilleni Julius Jokiselle, Veli-Pekka Ojalle ja Soile Vuoriselle. Kiitos panostuksestanne tätä projektia kohtaan - ilman teitä Palatsin valtaaminen ei olisi onnistunut. Lisäksi haluan kiittää AhlmanEdun opiskelijoita, jotka olivat auttamassa keittiössä ja salissa. Olette kaikki tulevaisuuden tekijöitä; jatkakaa samaan malliin! Paula Valta kisälli Kuvat: Aarne, Pasi Kommentit on suljettu.
|
Näytä hakemistoValitse aika:
maaliskuu 2025
Valitse aihe:
Kaikki
Yläpuolelta voit mennä kaikkien juttujen hakemistoon tai valita julkaisukuukauden tai aiheen. Siirry eteen tai taakse päin jutun jälkeen olevilla painikkeilla.
|