Tällä kertaa Pirkanmaan Keittiömestareiden kevätretki suuntautui Helsinkiin. Mukana retkellä oli 13 keittiömestaria ja saimme myös iloksemme muutaman lapsenkin mukaan. Aurinkoinen retkipäivä alkoi tutustumisella Kaapelitehtaalla sijaitsevaan Hotelli- ja ravintolamuseoon. Vuonna 1971 perustettu museo on viiden vuosikymmenen aikana kasvanut hotelli- ja ravintola-alan opiskelijoille suunnatusta pienestä erikoismuseosta ruoka- ja juomakulttuurin yleismuseoksi. Se vie kävijänsä paikkoihin, joissa ruoka- ja juomakulttuuria rakennetaan ja muokataan. Museossa voi esim. istahtaa retkipaikalle ja kokea olevansa metsästäjä-keräilijän jälkeläinen Näyttelyssä saattoi verestää muistoja menneistä ruokauutuuksista ja Suomen ainutlaatuisesta tasa-arvoisesta kouluruokailusta. Näyttely pisti pohtimaan, mitä ruoka- ja juomakulttuuri meille jokaiselle tarkoittaa. Käynti myös herätti hauskoja muistoja lapsuudesta - muun muassa rakastettu ja vihattu lohturuoka makaronivelli oli tarinoissa mukana. Museon kokoelmia on kartutettu jo ennen museon perustamista, 1930-luvulta lähtien. Ajallisesti kokoelmat ulottuvat 1700-luvulta tähän päivään. Alkon myymälämuseo yhdistettiin Hotelli- ja ravintolamuseoon vuonna 1999. Siellä nähtiin mm. lista leikatun konjakin nimikilpailuun tulleista ehdotuksista: vuonna 1932 järjestetyssä kilpailussa silloiset Alkon työntekijät saivat ehdottaa nimiä uudelle juomalle. Nimiehdotuksissa oli mm. Konjake, Surun surma, Puhti ja Kerhoseos. Uuden juoman nimeksi valikoitu Alkoholiliikkeen tarkkailuosastolla työskennelleen tohtorinna Hildénin ehdotus Jaloviina. Museosta lähdimme lounaalle, joka oli järjestetty yhteistyössä Etelä-Suomen Keittiömestareiden kanssa. Lounaan oli valmistanut Suomen Kokkimaajoukkeen jäsen Teemu Tuovinen avustajineen, ja se sisälsi erilaisia Reinin lihan raakamakkaroita, herkullista lammasta ja makurasvan mehevöittämää porsaan ulkofilettä. Kesprolta oli saatu juotavaa hellepäivään, salaattitarpeet ja muut tarjottavat. Lounas nautittiin Kokkimaajoukkueen harjoittelukeskuksessa Leijonarannassa. Santahaminan kupeessa sijaitsevasta Hevossalmen lomakylästä on tullut kokkileijonien oma Leijonaranta eli CToF Campus, jonka pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin kaupunki ja Electrolux Lounaan jälkeen vietimme vielä hetken kauniissa Leijonarannan pihapiirissä pelaillen mm. mölkkyä ja löysimmepä meren rannasta pienen kahvilankin. Samalla päästiin seurustelemaan ja vaihtamaan kuulumisia Etelä-Suomen kollegojen kanssa. Kotimatkalla oli tyytyväisiä matkalaisia ja tuntuikin, että oliko ruokaan laitettu unihiekkaa, kun niin monen silmä matkalla meni hetkeksi kiinni. Erityiskiitos matkanjärjestäjille Mikalle ja Akille maukkaista bussieväistä ja kaikille hyvästä seurasta, sekä Etelä-Suomen Keittiömestarit ry:lle. Matkalla bussissa oli mukavaa puheensorinaa ja monessa penkissä juteltiin porukalla hyvästä ruoasta. Kesäisin terveisin Pirjo Kuvat: Aki ja Aarne Kommentit on suljettu.
|
Näytä hakemistoValitse aika:
maaliskuu 2025
Valitse aihe:
Kaikki
Yläpuolelta voit mennä kaikkien juttujen hakemistoon tai valita julkaisukuukauden tai aiheen. Siirry eteen tai taakse päin jutun jälkeen olevilla painikkeilla.
|