Rakkaudesta ruokaan - Pirkanmaan Keittiömestarit ry
  • Tapahtumat
    • Tapahtumien hakemisto
  • Blogi
    • Blogien hakemisto
  • Yhdistys
    • Hallitus
    • Säännöt
    • Tunnustukset
  • Tule jäseneksi
  • Yhteistyössä

Ensimmäinen Mestareiden Illallinen Ikaalisissa 3.2.2024 oli menestys

10/2/2024

 
Sadonkorjuu-tapahtuman jalanjäljissä Pirkanmaan Keittiömestarit ry päätti heinäkuussa 2023 alkaa suunnitella uutta pitkää istuvaa illallista, jossa keittiömestarit pääsevät näyttämään kädentaitojaan ja tuomaan ruokakulttuuria ja osaamista esille kaikille halukkaille. Heti alussa päätettiin, että tapahtuman kantavana voimana tulevat olemaan pirkanmaalaiset pientuottajat. Idean isä ja tapahtuman master of ceremonies oli yhdistyksemme rahastonhoitaja Aki Koivuniemi
Menun pituudeksi päätettiin 9 ruokalajia. Jokaisesta vastasi yksi keittiömestari, joka kokosi yhdistyksen jäsenistä tiimin suunnittelemaan ja auttamaan oman ruokalajinsa kanssa. Ruokalajit tässä ensimmäisessä Mestareiden Illallisessa olivat:

• Amuse bouche - Aarne Hietamäki - Savustettua porkkanaa ja yrttikaviaaria
• Ensimmäinen alkuruoka - Arja Luiro - Länsi-Teiskon lahnaa ja pikkelöityjä kasviksia
• Toinen alkuruoka - Mika Roito - Kevyesti grillattua hevosenfileetä ja omenaa
• Väliruoka - Toni Uusi-Lähteenmäki - Vodkalla maustettua tomaattilientä ja basilika-ricottamoussea
• Ensimmäinen pääruoka - Anette Mellin - Sientä ja sipulia
• Toinen pääruoka - Petri Koivisto - Kyytönrintaa
• Juustot - Mika Sirkiä - Juustoja ja tyrniä
• Jälkiruoka - Teija Vainiola - Mustikkapiirakkaa
• Petit fours - Ilkka Isotalo - Puolukkamacaron, perunatikkari ja kantarellikonvehti
Kuva
Paikaksi valikoitui Ikaalinen Spa & Resort, koska Mestarit halusivat jalkautua myös Tampereen ulkopuolelle; edustaahan yhdistys koko Pirkanmaata. Ryhmä TAMK:n ensimmäisen vuoden restonomiopiskelijoita hoitivat tarjoilun salissa ja olivat mukana keittiötyöskentelyssä. Keittiössä jokainen opiskelija pääsi auttamaan mestaria annoksen nostamisessa ja he myös valmistivat henkilökuntaruoan työryhmälle. Salin puolella komensivat Ikaalinen Spa & Resortista ravintolapäällikkö Emilia Lampela ja TAMK:sta palveluliiketoiminnan lehtori Riitta Brännare.

KuvaSavustettua porkkanaa ja yrttikaviaaria
​Jokainen keittiömestari etsi omaan annokseensa mukaan sopivan pientuottajan Pirkanmaalta. Teiskon Viini lähti mukaan ja tarjosi Eloisa-tyrnikuohuviiniä alkumaljana Aarnen amusen, savustetun porkkanatartaletin, kanssa. Juomat muihin ruokalajeihin valitsi ammattitaidolla talon ravintolapäällikkö Emilia. Kalmin tilan upeat juurekset pääsivät oikeuksiinsa Arjan alkuruoassa lahnaterriinin rinnalla brunoise-leikattuna ja marinoituna. Lahnat kalasti keittiömestari Markku Salonen itse. Toisesta alkuruoasta vastaava Mika Roito kysyi Liha Hietaselta, onnistuisiko tilaisuuteen saada hevosenfileetä. Filee oli grillattu - Mikan sanoin "ei niin kevyesti vaan hyvin rohkeasti" ja lautasella oli hevosen seurana omenaa ja pikkelöityä sinapinsiementä. Annos oli yksi illan vieraiden suosikeista.

Kuva
Länsi-Teiskon lahnaa ja pikkelöityjä kasviksia
Kuva
Kevyesti grillattua hevosenfileetä ja omenaa
Väliruoan toteuttivat Young Chef -jäsenemme Toni ja Julius Jokinen. Heidän annoksensa loisti upeissa väreissä ja annos näytti hienosti, mihin nuoret kunnianhimoiset kokit pystyvät. Tämä oli ensimmäinen Keittiömestareiden tapahtuma, johon he osallistuivat. Omien sanojensa mukaan oli hienoa työskennellä tällaisessa ainutlaatuisessa tilaisuudessa kokeneiden mestarien rinnalla.
Kuva
Vodkalla maustettua tomaattilientä ja basilika-ricottamoussea
Ensimmäisen pääruoan Anette teki yhteistyössä Satohuoneen kanssa, josta tulivat sienet lautaselle sienistruudeliin. Hän myös oli keksinyt pienen yllätyksen iltaan: paikalle saapuessaan Anette ilmoitti, että annoksen liemi pitää kaataa salissa... Nopean suunnittelun tuloksena päädyttiin siihen, että mestarit itse hoitavat kaatamisen. He selviytyivät siitä kunnialla, vaikka jännitystä oli havaittavissa. Toisen pääruoan sai yhdistyksen perinteen mukaan vastuulleen illan isäntä, Ikaalinen Spa & Resortin oma keittiömestari Petri. Hän oli valinnut pientuottajakseen paikallisen Heinäsuon tilan, mistä hän sai erinomaista kyytönrintaa. Lihan kaverina oli tummaa sinappikastiketta ja punajuuripyrettä.
Kuva
Sientä ja sipulia
Kuva
Kyytönrintaa
Mika oli valmistanut tyrniä kahdella tapaa aiempina vuosina maailmalla palkintoja niittäneiden Herkkujuustolan juustojen kaveriksi. Juustolan monipuolisesta valikoimasta löytyi täydelliset makuparit illan hunajaiselle Tokajille. Teijan uudelleen ajatellun mustikkapiirakan kananmunat olivat Sarkalan tilalta. Piirakka oli purettu tyylikkäästi osiin niin, että mustikka pääsi hienosti esiin kermaisella piirakkapohjalla italialaisen marengin kanssa. Kahvin ja avecin kanssa pikkumakeat oli loihtinut Ilkka, joka oli hankkinut Ikaalisista kantarellit suklaakonvehtia varten; makea perunatikkari oli illan vieraille varmastikin hyvällä tavalla illan erikoisin tuote..
Kuva
Juustoja ja tyrniä
Kuva
Mustikkapiirakkaa
Kuva
Puolukkamacaron, perunatikkari ja kantarellikonvehti
Illallista olivat mukana tukemassa myös tukut Kespro ja Valio Aimo sekä RS-Tukku, joka teetti meille upeat servetit yhdistyksen logolla. Makumuistojen lisäksi vieraat saivat halutessaan mukaansa kotiin vietäväksi yhdistyksen aromilasin. Serviisin jälkeen osa mestareista jatkoi pitkän päivän jälkeen vielä iltaa pikkutunneille tanssilattialla Ikaalinen Spa & Resortissa.
Kuvat by Markku, Aarne & Pasi
Suurkiitos illan isännälle Ikaalinen Spa & Resortille. Keittiömestarit kiittävät myös kaikkia pientuottajia ja yhteistyökumppaneita. TAMK:n restonomiopiskelijat olivat loistavasti mukana tekemässä tapahtumaa - tarjoilu salissa ja työskentely keittiössä sujuivat hienosti; koko ryhmälle ohjaajineen iso kiitos! Satapäinen vierasjoukko oli erittäin tyytyväisiä; kiitos teille kaikille, kun tulitte!

Monet kyselivät, järjestetäänkö illallinen ensi vuonna uudestaan. Yksi asia on ainakin varma: Pirkanmaan Keittiömestarit jatkaa työtään, rakkaudesta ruokaan.

Mestareiden Illallisen työryhmä
< Hakemistoon


Kommentit on suljettu.

    Näytä hakemisto

    Valitse aika:

    saattaa 2025
    maaliskuu 2025
    joulukuu 2024
    lokakuu 2024
    syyskuu 2024
    heinäkuu 2024
    saattaa 2024
    huhtikuu 2024
    maaliskuu 2024
    helmikuu 2024
    tammikuu 2024
    marraskuu 2023
    lokakuu 2023

    Valitse aihe:

    Kaikki
    Aamiainen
    Aarne
    Aki
    Anne
    Arla
    Atria
    Chefs Day
    Ikaalinen
    Illallinen
    Kalamarkkinat
    Kespro
    Kisällit
    Kokous
    Markkinat
    Messut
    Myyjäiset
    Opiskelijat
    Paula
    Pirjo
    Retki
    Rollfoods
    RS-Tukku
    Workshop
    Yhteistyökumppanit

    Yläpuolelta voit mennä kaikkien juttujen hakemistoon tai valita julkaisukuukauden tai aiheen. Siirry eteen tai taakse päin jutun jälkeen olevilla painikkeilla.
Kuva
Ota yhteyttä
Yhteistyökumppanit
Tietosuojaseloste ja evästeet
COPYRIGHT (C)  PIRKANMAAN KEITTIÖMESTARIT RY  2023-2025.
​Kaikki oikeudet pidätetään. All rights reserved.
  • Tapahtumat
    • Tapahtumien hakemisto
  • Blogi
    • Blogien hakemisto
  • Yhdistys
    • Hallitus
    • Säännöt
    • Tunnustukset
  • Tule jäseneksi
  • Yhteistyössä