Haluamme nostaa esille yhdistyksemme jäseniä, heidän ammattitaitoaan ja kokemustaan ravintola-alalla, ja antaa näin ammattikunnallemme kasvot. Nyt on vuorossa haastattelusarjamme "Yhdistyksemme mestarit esittäytyvät" neljäs osa. Annetaan keittiömestari Juha Kaasalaiselle puheenvuoro. ![]() Uravalintaani on ollut vaikutusta kenties äitini pitkällä uralla keittiöemäntänä ja sitten varmasti myös molempien karjalaismummojeni maistuvilla ruoilla. Hyvä ruoka kun on ollut lähellä sydäntäni aina. Kävin nuorena miehenä tutustumassa ravintolakouluun mielenkiinnosta ja se olikin sitten menoa. Tällä uralla olen edelleenkin ja tyytyväinen olen ollut valintaani. Ravintola-alalla aloitin vuonna 1991, kun menin Pyynikin Ammattioppilaitokseen suurtalouskokki-/lukio -yhdistelmälinjalle. Opiskeluaikana tein kesät alan töitä ja extrahommia jonkun verran koulun ohella. Suurtalouskokin opinnoista oli myöhemmin paljon apua, koska totuin käsittelemään isoja asiakas- ja annosmääriä. Koulun jälkeen pääsin töihin tänne Tampereelle. Kävin välissä hotelli- ja ravintola-alan kieli- ja kansainvälistymiskurssin ja sen jatkoksi työskentelin muutaman kuukauden Espanjassa. Espanjan reissun jälkeen lähdin kesäksi Amsterdamiin töihin ja palattuani sieltä Suomeen sain mahdollisuuden päästä Helsinkiin Hilton Hotelli Kalastajatorpalle. Siellä sitten vierähtikin kuutisen vuotta. Välillä toki kävin kokeilemassa muuallakin, mutta palasin aina takaisin Torpalle. Kalastajatorpalta sain tinkimättömän asenteen ruoanlaittoon ja työmoraalin, joka on kulkenut mukana näinä kaikkina vuosina. Oman työn ohessa kävin extrailemassa helsinkiläisissä ravintoloissa ja catering-firmoissa. Työn ohella kävin esimieskoulun ja ura jatkui Helsinki-Vantaan lentokentällä keittiömestarina. Kaipuu takaisin Tampereelle oli kuitenkin kova ja sain loistavan mahdollisuuden näyttää kykyni Scandic Rosendahlissa keittiöpäällikkönä. Siinä hommassa vietinkin 13 vuotta. Tällä hetkellä työskentelen Juvenes Oy:llä ruokatuotekehityspäällikkönä. Työhöni kuuluu muun muassa ruokatestausta, reseptiikan luontia, menukokonaisuuksien tekoa, konseptikehitystä ja uusien ravintoloiden avauksien tukemista. Saan työssäni ammentaa aikaisemmin urallani keräämästäni kokemuksesta ja tietotaidosta. Juveneksella olen oppinut myös paljon uusia asioita ja saanut astua monesti ns. epämukavuusalueelle ammatillisesti. Tämä onkin parasta oppia mitä on mahdollista saada. Työn kuva Juveneksella on mukavan monipuolinen ja olen samalla yhtiön Jamix-käyttöjärjestelmän pääkäyttäjä, omavalvontavastaava, ympäristövastaava ja vedän myös Juveneksen keittiömestareista koostuvaa Chef's Clubia. Meillä on tosi hyvä porukka tuotekehitystiimissä ja tylsiä päiviä ei tosiaankaan ole ollut. Ammattilaisten kanssa on mahtavaa työskennellä. En osaa mainita ketään esikuvia urani varrelta, koska niitä on niin paljon, mutta Kalastajatorppa oli sellainen koulu, joka opetti tekemisen meininkiä. Siellä olleilta esimiehiltä ja työtovereilta imin paljon oppia ja sain paljon ammatillista itseluottamusta sekä paineensietokykyä. Sellaisen tunteen, että pärjää paikassa kuin paikassa. Nämä opit ovat auttaneet minua uralla eteenpäin ja vieläkin muistelen näitä vuosia erityisellä lämmöllä. Paljon kokemusta sain myös ajastani ulkomailla. Hyviä esikuvia ja kollegoita oli sielläkin. Olen ollut sen verran onnekas, että urani varrella olen saanut tutustua lukuisiin mahtaviin persooniin ja ammattilaisiin. Heiltä olen paljon saanut ja toivottavasti jotain myös antanut takaisinkin. Nuorille uran alkuvaiheessa oleville kokeille voisin sanoa, että olkaa rohkeita ja uteliaita. Kartuttakaa kokemusta ja taitoja kollegoilta ja pikkuhiljaa sieltä alkaa sitten löytyä oma linja ja tapa tehdä asioita. Olkaa kuitenkin kriittisiä omaan tekemiseen: aina voi parantaa ja kehittyä. Seuratkaa myös alan kehitystä ja olkaa siinä mukana. Asenne pitää olla kohdallaan. Se kyllä huomataan. Jos tulee mahdollisuus lähteä ulkomaille, menkää ihmeessä. Sieltä saa varmasti paljon kokemusta ja ainakin kielitaitoa. Ja muistakaa aina, että kaikki me alan konkarit ja tässäkin blogisarjassa esiintyvät ammattilaiset ovat joskus olleet täysin noviiseja ja samassa lähtötilanteessa. Kaiken voi oppia! Oman urani aikana ravintola-ala on kehittynyt melkoisesti. Kansainvälisyys on tuonut uusia maailman makuja ja raaka-aineita tarjolle, tekniikat ja tekniikka on kehittynyt hurjaa vauhtia. Ruokatottumukset ovat kokeneet murroksen ja asiakkaat ovat hyvin tietoisia trendeistä. Tulevaisuudeltani toivon, että pysyn vielä kehityksessä mukana monta vuotta ja saan toteuttaa upeita elämyksiä asiakkaille. Kiitos Juha! Seuraavaksi piinapenkkiini pääsee nuoremman polven tekijä. Otathan meidät seurantaan myös Facebookissa - näin pysyt ajan tasalla yhdistyksen tapahtumista!
Haastattelijana Anne Caspersson Kommentit on suljettu.
|
Näytä hakemistoValitse blogin aika:
tammikuu 2025
Valitse blogin aihe:
Kaikki
Yläpuolelta voit mennä kaikkien juttujen hakemistoon tai valita julkaisukuukauden tai aiheen. Siirry eteen tai taakse päin jutun jälkeen olevilla painikkeilla.
|