Haluamme nostaa esille yhdistyksemme jäseniä, heidän ammattitaitoaan ja kokemustaan ravintola-alalla, ja antaa näin ammattikunnallemme kasvot. Tässä on haastattelusarjamme "Yhdistyksemme mestarit esittäytyvät" toinen osa. ”Tämä on ala, jolla voi toimia insinöörin tarkkuudella, taitelijan luovuudella, hulluuden höynäyttämänä tai tarkkaan laskelmoiden”, sanoo keittiömestari Ilkka Isotalo. ![]() Ilkka Isotalo tunnetaan luovana ja työtuntejaan säästelemättömänä keittiömestarina, jonka luomuksia monet ovat päässeet maistelemaan esimerkiksi Näsinneulassa ja Ravintola C:ssä. Joukko herkkusuita muistaa hyvin myös Rekolan biodynaamisen tilan navetalla järjestetyt illat. Tällä hetkellä Ilkka tekee konsultointia, koulutuksia, yksityisiä illallisia kokki kotiin -meiningillä, yhteisiä illallisia kokkien kanssa sekä - Ilkan sanoin - ihan perus kokinhommia ravintolassa silloin kun se tuntuu hauskalta. Hän vie fine diningia myös erätulille keittiömestari Heikki Ahopellon kanssa. Silloin siitä tulee Pine Diningia - eräillallisia paikallisista ja sesongin mukaisista raaka-aineista. Ilkalle on tärkeää ymmärtää kemia raaka-aineiden taustalla, se, miksi asioita tehdään ja miksi niitä tapahtuu. Vanhat raaka-aineet uudelleen nähtynä ja valmistettuna, lähiruokakulttuuri ja tuottajien esiintuominen ovat lähellä Ilkan ydintä. Villiyrtit kuuluvat myös tähän oleellisena osana ja monella eri tavalla. Ilkka aloitti keittiöuransa 90-luvun alkupuolella keittelemällä kahvia nuorisoilloissa. Vähitellen baarin blokkaushommien kautta hän siirtyi keittiöön. Hän valmistui kokiksi Rauman Merenkulkuoppilaitoksesta vuonna 1998. Ilkka kertoo, että kokin työ ei varsinaisesti ollut hänen ykkösvaihtoehtonsa koulua valittaessa, vaan ennemmin tarkoitus oli lähteä merille ja nähdä maailmaa. Sittemmin työ on vienyt mennessään ja mielenkiinto ammattia kohtaan on kasvanut vuosi vuodelta. Hän toimi laivastossa kokkina ja lähti sieltä sitten Helsinkiin tutustumaan keittiöihin. Vuosi extraajana vei hänet ainakin sataan eri keittiöön, sekä aamu- että iltavuoroihin. Toinen vuosi vierähti Kalastajatorpalla. Sieltä matka kulki Näsinneulaan, Tampereen huipulle, jossa hän työskenteli seitsemän vuoden ajan. Näsinneulasta Ilkka lähti kollegansa sommelier Cristina Suomisen kanssa perustamaan Ravintola C:tä. C:n vuodet, 15 kaikkiaan, ovat olleet kaiken kaikkiaan muistettavia, Ilkka sanoo. Kohdatut ihmiset ja uudet ystävät, henkilökunta ja heidän huomionsa C:n taakse jätettyään, palkinnot ja huomionosoitukset, esim. Vuoden ravintola 2011, sekä lukuisat vastuullisuutta painottavat palkinnot ja sijoitukset. Esikuvia kysyttäessä Ilkka sanoo, ettei niinkään pidä henkilöitä esikuvinaan vaan heidän tekojaan. Hän mainitsee Chez Dominiquen (1998-2013) yhtenä Euroopan parhaista ravintoloista sekä Ahopellon Heikin lähiruokatyön ennen C:tä ja sen aikana. Heikin kanssa hän tekee edelleen yhteistyötä. Ilkka kertoo, että tulevaisuus on tällä hetkellä avoin. On aika hengähtää hetki ja kehitellä uusia ideoita muiden ravintoloiden hyväksi. Uusille alalle tulijoille hän antaa neuvon: ”Hanki ympärillesi ihmisiä, jotka osaavat perustella, miksi asiat tehdään niinkuin tehdään. Se on tehokkain tapa oppia. Muista kokata kotona, jolloin opit valmistamaan monenlaista ruokaa.” Kiitos Ilkka! Seuraavassa osassa esitellään keittiömestari Terttu Ilonen. Ota meidät seurantaan myös Facebookissa, niin pysyt ajan tasalla.
Haastattelijana Anne Caspersson Kommentit on suljettu.
|
Näytä hakemistoValitse blogin aika:
tammikuu 2025
Valitse blogin aihe:
Kaikki
Yläpuolelta voit mennä kaikkien juttujen hakemistoon tai valita julkaisukuukauden tai aiheen. Siirry eteen tai taakse päin jutun jälkeen olevilla painikkeilla.
|