"Voit pakata veitsesi ja lähteä" – ensimmäinen Mestari & Kisälli -kokkikisa käytiin 10.10.202516/10/2025
Yhdistyksemme järjesti ensimmäistä kertaa kokkikilpailun 10.10. AhlmanEdun tiloissa Ravintola Annassa. Olimme pitkään yhdistyksessä miettineet, että haluamme järjestää kisat, jossa jäsenet pääsevät kokeilemaan taitojaan ja oppimaan uutta. Tällä tavalla myös toivomme, että tulevaisuudessa joku voisi innostua kilpailemisesta yksin tai yhdessä kokkimaajoukkueen kanssa, joka toimii kattojärjestömme Suomen Keittiömestarit ry:n lisenssillä. Halusimme, että kisat ovat matalalla kynnyksellä helposti lähestyttävät ja toisi useampia yhdistyksemme jäseniä yhteen, joten järjestimme parikilpailun, jossa joukkueen muodostavat keittiömestari ja kisällijäsen. Kilpailuun kutsuttiin myös muiden alueyhdistysten jäsenet, ja oli hienoa saada Satakunnan Keittiömestareista yksi mestari mukaan! Kisaa oli suunnittelemassa yhdistyksestämme Matti Kuusi ja niin ikään yhdistyksemme jäsen, AhlmanEdussa opettajana toimiva Miikka Södergård. He suunnittelivat raaka-ainekorin ja pitivät huolta, että koko päivä sujui jouhevasti. Kilpailu oli yllätyskori-tyyppinen eli kisaajat saivat tietää käytettävissä olevat raaka-aineet juuri ennen keittiöön menoa. Jokainen kisapari suunnitteli ja valmisti kolmen ruokalajin menun neljälle. Pakollisina raaka-aineina oli kokonainen kuha, joka oli tarkoitettu alkuruokaan. Pääruoassa piti käyttää kyytön ulkofilettä ja sydäntä. Lisäksi lautaselta piti löytyä kolme eri komponenttia, joista yksi oli kastike. Jälkiruoassa piti käyttää puolukkaa, omenaa sekä maustamatonta jogurttia. Pareilla oli käytettävissä suunnittelemiseen 30 minuuttia ja kokkaamiseen 2,5 tuntia, jolloin alkuruoka piti tarjoilla. Alkuruoan jälkeen oli 15 minuuttia aikaa nostaa pääruoka, sitten toiset 15 minuuttia jälkiruokaan. Lopuksi kilpailijat siivosivat oman työpisteensä ja suoritus oli heidän osaltaan siinä. Heinäsuon maatila oli sponsoroinut meille pääruoan raaka-aineet ja Salpauselän kalalta saimme kuhat. Lisäksi Vyrtiltä tuli tuoreet yrtit ja Suomen Tuoretukku sponsoroi kasvikset. Kilpailu sujui erittäin hyvässä hengessä, ja oli hienoa huomata, kuinka tosissaan jokainen otti kilpailun. Erityisesti mestarit olivat teroittaneet veitset ja olivat valmiita esittämään taitonsa ja voittamaan muut kilpailijat. Keittiössä tuomaroimassa olivat Arja Luiro ja Emmiina Lehtonen, jotka tarkkailivat, miten kilpailijat työskentelevät. Keittiötuomarit katsovat muun muassa kuinka siistiä ja hygieenistä työskentely on ja kuinka raaka-aineita käsitellään, säilytetään ja valmistetaan. Keittiötuomarit myös huolehtivat, että kilpailijat ovat ajoissa valmiita; ajan ylityksestä sakotetaan pisteytyksessä. Lisäksi arvioidaan, kuinka kilpailija toimii muiden kanssa keittiössä, ja meidän kisassamme arvioitiin myös, kuinka mestari ja kisälli työskentelevät parina. Kisan tarkoituksena ei ollut, että mestari sanelee mitä tehdään ja kisälli seuraa, vaan heidän piti toimia tasavertaisesti yhdessä. Oli hienoa nähdä, kuinka keittiössä jaettiin oppia ja kokemuksia puolin ja toisin – esimerkiksi kisällit saivat mestareilta käytännön vinkkejä kokonaisen kuhan käsittelemiseen. Eniten kilpailussa tietenkin ratkaisee maku, ja sitä varten meillä oli makutuomarit. Yhdistyksestä makutuomareina toimivat Aki Koivuniemi ja Jaakko Antila. Lisäksi tuomaristossa olivat Heinäsuon maatilan Misael ja Sofia Arcega Casillas sekä Savusuolaa-blogia kirjoittava ruokahifistelijä Janica Brander. Makutuomaristolla oli rankka tehtävä maistella ja arvostella 15 eri kisa-annosta. Maistelussa kiinnitettiin huomiota esimerkiksi menun oikeinkirjoitukseen, annoksen ulkonäköön, luovuuteen raaka-aineiden käytössä ja tietenkin makuun ja erilaisiin rakenteisiin ja näiden harmoniseen yhteensopivuuteen. Kun tuomarit olivat arvioineet ruoat, antaneet pisteensä ja keskustelleet keittiötuomarien kanssa, oli palautteenannon aika, minkä tarkoituksena on kertoa missä kilpailijat onnistuivat ja mihin voisi olla hyvä kiinnittää huomiota vaikka seuraavissa kilpailuissa. Tuomaristo oli yksimielinen siinä, että ruoanlaiton taso oli korkea ja että oli hienoa katsella, kuinka parit työskentelivät yhdessä. Suurin osa kilpailijapareista ei ollut työskennellyt aiemmin yhdessä, mutta se ei näkynyt tekemisessä. Kilpailussa palkittiin kolme parasta paria sekä erikseen pari parhaasta keittiötyöskentelystä. Tämän palkinnon saivat Satakunnan Keittiömestareissa toimiva Jukka Mäkinen ja meidän kisällijäsenemme Samuli Brunnila, joka on Jukan vanha oppilas. Saarioinen lahjoitti heille upeat tuotepaketit. Täpärästi palkintosijojen ulkopuolelle jäivät keittiömestari Jarkko Pulkkinen ja kisälli Sasu Vanhasaari, joiden tiimityöskentely keittiössä sai paljon pisteitä. Kolmannelle sijalle itsensä kokkasivat Petri Kerkkänen ja Soile Vuorinen, joiden jälkiruoka oli yksi kilpailun kauneimmista. Pari palkittiin Dietan antamilla keittiöveitsillä. Toinen sija meni Vaihmalan hovissa työskentelevälle keittiömestari Toni Uusilähteenmäelle ja hänellä töissä olevalle Aaro Palokankaalle, jotka saivat kotiin vietäväksi Metoksen siirrettävät induktioliedet. Parhaiten kilpailuissa yleensä pärjää tasaisella ja varmalla suorittamisella, kuten makutuomari Aki Koivuniemi totesi palautteessaan. Tällä tavalla toimi voittoisa pari, keittiömestari Sanna-Kaisa Hellstén ja Paula Valta, jotka pysyivät perusasioissa, mutta toteuttivat ne hyvin. Parin liekitetty sydän oli tuomariston mielestä päivän parhaiten valmistettu. Palkinnoksi voittajapari sai paitsi ikuisen kunnian yhdistyksen sisällä, myös Charles Finlandin käsityönä suomalaisesta koivusta valmistamat ja yhdistyksen logolla varustetut leikkuulaudat. Onnittelut vielä kerran voittajille ja iso kiitos kaikille, kun osallistuitte kilpailuun! Teitte päivästä todella hienon ja olitte rohkeita, kun tulitte mukaan! Keskustelua käytiin, tuleeko kisoille jatkoa. Sitä varmasti tullaan miettimään hallituksessa ja jossain kohtaa tulemme kisoja pitämään tulevaisuudessakin. Haaveenani on, että myös muut alueyhdistykset lähtevät rohkeasti järjestämään kokkikilpailuja ja alueyhdistykset voivat vapaasti kopioida tämän konseptin. Pirkanmaalta varmasti lähdetään kilpailemaan, jos kutsu kisoihin tulee! Isot kiitokset tapahtuman sponsoreille: Heinäsuon maatila, Salpauselän kala, Vyrtti, Suomen Tuoretukku, Saarioinen, Dieta, Metos ja Charles Finland, sekä Matti ja Miikka, jotka hoitivat käytännön asioita kisoja varten! Aarne puheenjohtaja kuvat: Aarne, Aki, Matti, Mika Kommentit on suljettu.
|
Näytä hakemistoValitse aika:
lokakuu 2025
Valitse aihe:
Kaikki
Yläpuolelta voit mennä kaikkien juttujen hakemistoon tai valita julkaisukuukauden tai aiheen. Siirry eteen tai taakse päin jutun jälkeen olevilla painikkeilla.
|